
VIS VAN DE MAAND: Kabeljauw
In januari is de kabeljauwfilet wederom door de Vereniging van Nederlandse Visspcialisten gekozen als vissoort van de maand. Benieuwd naar de kabeljauw-rollades?
Zo heeft Epos deze keer de kabeljauwrollades bedacht: lekker met zuurkool en spek, een Spaanse met manchego en Serranoham of een Italiaanse met Notentapenade en zongedroogde tomaatjes.
De kabeljauw wordt ook wel vergeleken met het varken, met name omdat de vis écht helemaal verwerkt kan worden.Zo worden de tongetjes bijvoorbeeld gezien als een ware lekkernij. Deze worden dan gefrituurt waardoor er een korst ontstaat met een heel zachte vulling die echt in je mond smelt. De koppen van de kabeljauw worden gespiest en in de openlucht gedroogd. Vervolgens worden ze naar de Afrikaanse westkust verscheept, waar ze een rijke bron van proteïne vormen. De eitjes vormen de basis voor een pasta die vergeleken kan worden met een Griekse tarama, een soort salade/spread van gemalen kuit. Uit de lever wordt levertraan gewonnen. En zelfs de ingewanden worden verwerkt tot voedsel voor pelsdieren of tot meststof.
In ieder geval een heel veelzijdig stukje vis! Kijk ook eens in onze receptenzoeker voor nog meer inspiratie.