Certificeringen
Een gewaarborgde voedselveiligheid is in de foodsector van het grootste belang. Daarom vinden er regelmatig controles plaats in de vorm van audits door onafhankelijke certificeringsbureaus. Ieder jaar opnieuw bewijzen we dat Epos voldoet aan de allerhoogste kwaliteitseisen. Inmiddels heeft Epos voor alle claims en beheerssystemen de belangrijkste certificaten ontvangen. Zo beschikt Epos over de algemene BRC-certificering voor voedselveiligheid. Voor het voeren van de claims 'geschikt voor halal' en 'allergeenveilig' hebben we voor ons merk Dutch Spices de certificeringen Halal en SimplyOK in huis. Onze productielocatie in Wijchen beschikt daarnaast ook over een IFS-certificaat en over het Skal-certificaat voor de biologische producten.
BRC
De productiefaciliteiten van Epos en Dutch Spices voldoen aan alle eisen die het British Retail Consortium (BRC) stelt aan de voedselveiligheid bij voedselverwerkingsbedrijven. Dit betekent dat wij als leverancier garanties kunnen bieden als het gaat om voedselveiligheid, traceerbaarheid en kwaliteit. De BRC-audit vindt elk jaar plaats en er wordt op meer dan driehonderd punten gecontroleerd. BRC Food is erkend door het GFSI, de wereldwijde samenwerking van de foodketen voor voedselveiligheid.
IFS
De ambachtelijke bereide producten van ons bedrijfsonderdeel Extract worden gemaakt in Wijchen. Deze productielocatie heeft een ‘higher level’ IFS Food-certificering, wat betekent dat Extract zijn verse pesto’s, tapenades en sauzen produceert volgens de strengste normen op het gebied van veiligheid en kwaliteit. De International Featured Standards (IFS) richt zich vooral op toeleveranciers van voedingsmiddelen aan retailers. Bij de audits beoordeelt IFS allerlei onderdelen, van het (technisch) management het risicobeheerssysteem tot de productieomgeving en het personeel.
Skal
Op onze productielocatie in Wijchen worden de verse pesto’s, tapenades en sauzen voor Extract ambachtelijk bereid. Een deel van deze producten is biologisch en is gecertificeerd volgens het Europese biologische keurmerk Skal. De onafhankelijke organisatie Skal Biocontrole houdt toezicht op de hele biologische keten in Nederland. Het controleert of bedrijven hun biologische producten maken, bewerken en verhandelen volgens de biologische EU-verordening. Skal bezoekt, controleert en certificeert deze bedrijven en zet zich zo in voor aantoonbare betrouwbare biologische producten voor consumenten.
Halal
Alle smaakmakers van Dutch Spices hebben een Halal Correct-certificering. Dit betekent dat zowel de grondstoffen als het productieproces van deze kruidenmixen, marinades en sauzen voldoen aan de halalrichtlijnen. Het halalcertificaat is afgegeven door certificatie-instelling Halal Correct Certification. Deze instelling werkt volgens de internationaal erkende halalrichtlijnen op basis van kwaliteitsmanagementsysteem ISO 9001:2015 / EC 17065:2012.
VITAL-norm
Epos garandeert dat alle smaakmakers van Dutch Spices voldoen aan de VITAL-norm en dat op die producten geen declaraties of waarschuwingen over kruisbesmetting met allergenen nodig zijn. VITAL staat voor Voluntary Incidental Trace Allergen Labelling. De VITAL-norm is ontwikkeld door het Allergen Bureau en bedoeld om voedselproducenten te helpen bij de vraag of zij allergenen moeten etiketteren die afkomstig kunnen zijn door kruisbesmetting. VITAL biedt een systematische, op risico’s gebaseerde aanpak voor allergenen en werkt met drempelwaarden (de VITAL-norm). Fabrikanten gebruiken deze methode bij het beoordelen van de impact van kruiscontact met allergenen. Allergenen die boven de VITAL-norm in een product aanwezig zijn, moeten volgens dit systeem op het etiket worden vermeld als reëel risico op kruisbesmetting.
Vega(n)
Dutch Spices heeft alle grondstoffen voor zijn smaakmakers beoordeeld volgens de gestelde criteria voor vegetarische en veganistische ingrediënten. Hiermee voldoen alle producten van Dutch Spices aan de eisen voor een vegetarisch en veganistisch voedingspatroon. Ook kruisbesmetting is hierbij meegenomen en uitgesloten.