SAES IN WEERT: VERRASSEND VEELZIJDIG

SAES IN WEERT: VERRASSEND VEELZIJDIG

Saes in Weert biedt een verrassend veelzijdige winkelervaring. Het is niet alleen een verswinkel met groente en fruit, salades en maaltijden, maar ook een bloemisterij & groencentrum.

De veelzijdigheid van Saes ervaar je zodra je binnenstapt in de ruime winkel, zelfs met je ogen dicht. De frisse geur van verse groente, het zoete fruit, de kruidige diversiteit van de planten en bloemen, en subtiel daaronder: de heerlijke geuren van vers bereid eten. “Dat verrassingseffect dat we hebben op nieuwe klanten, blijf ik leuk vinden”, zegt Marion Saes. “Als zij ons bloem- en groencentrum binnenlopen, de aanverwante artikelen zien om huis en tuin mee op te fleuren, en de uitstalling van groente, fruit en maaltijden, horen we geregeld dat verbaasde zinnetje: ‘Ik wist niet dat dít er óók nog allemaal achter zat!’”
 
Familiebedrijf
Samen met haar man Thijs runt Marion de winkel, van oorsprong een familiebedrijf in de vollegrondtuinbouw. Twintig jaar geleden moest het  bedrijf vanwege bestemmingsplanwijzigingen verhuizen. Op de nieuwe, wat kleinere locatie, startte de familie met een bloemenwinkel en de verkoop van boerderijgroente. In 2012 namen ze de in de regio zeer bekende diepvrieswinkel van Jan en Lenie Hoeben over. Nu richt Thijs zich op de bloemisterij en planten. Marion is verantwoordelijk voor de verswinkel. Dochter Kim (21) zit sinds 2019 in het bedrijf; ze volgt nog een deeltijdopleiding Management, maar regelt onder andere al de kostprijsberekeningen en communicatie (social media enz.). De andere meiden, Christel (20) en Maud (15), zijn nog met hun opleiding bezig, maar werken al mee in de weekenden en vakanties. “De kans is groot dat we een familiebedrijf blijven, want ook zij zijn voornemens om in het bedrijf te stappen”, vertelt Marion trots. “Hun interesse ligt bij het geven van interieuradvies, zij kiezen voor de bloem-groen kant.”
 
Ambachtelijk, kwaliteit en lekker

Die verswinkel is echt Marions passie. Gezond, ambachtelijk, vers en lekker: dat zijn de kernwoorden waar het haar om gaat. “Voor ons is kwaliteit heel belangrijk. En dat je wéét wat je verkoopt. Daarom werken we zoveel mogelijk samen met lokale ondernemers; met bakkers, slagers en kwekers uit de buurt, waarvan we weten dat ze eerlijke en heerlijke producten verkopen. Onze aardbeien bijvoorbeeld zijn vanmorgen pas geplukt; verser kan haast niet.”

Achterin de winkel bevinden zich drie aparte ruimtes: de snij-, de kook- en de afwaskeuken. “Hier maken we de salades, rauwkosten en maaltijden: van Hollandse kost tot Oosterse gerechten met nasi, bami of rijst. Bijna dagelijks komen er bestellingen binnen voor lunchgerechten zoals broodjes, pizza's en soepen. Soms heeft een klant een heel specifieke wens; het is een uitdaging om aan zo’n vraag te voldoen.”
 
Smakelijke inspiratie
Inspiratie voor nieuwe smaken haalt ze overal vandaan: “Uit bladen en kookprogramma’s, doordat medewerkers met een goed idee komen en natuurlijk door de tips van groothandels en leveranciers. Groothandel Van de Ven in Echt bijvoorbeeld; zij geven workshops op locatie en inspiratieavonden bij hun op de zaak. Voor de aardappel- en de rodekoolsalade gebruiken we Bieze, voor lekkere visgerechtjes CookKing en voor gerechten zoals de wraps en salades kiezen we Epos. De kwaliteit is goed en ze verzinnen steeds weer nieuwe recepten. Onze rayonmanager van Epos, Patrick Gronert, ken ik al jaren. Hij komt geregeld even langs. Dat vind ik belangrijk; dat een vertegenwoordiger zich laat zien. Haha, nee, niet iedere week: dat zou wat te veel worden! We sparren samen over recepten en komen zo op nieuwe ideeën. Het is ook prettig dat hij proefmonstertjes achterlaat. Nieuwe recepten verzinnen doen we, bij wijze van spreken, tussen de soep en de aardappelen door. Met zo’n proefmonster kunnen we op ons gemak experimenteren.”
 
“Nieuwe gerechtjes delen we eerst uit onder onze medewerkers, samen met een scoreformulier. Op basis van hun feedback gaan we het recept eventueel nog finetunen. Essentieel voor alles wat we maken is de ‘Saes-touch’: ofwel een ambachtelijke en luxe uitstraling, mooi van structuur, lekker van smaak, en tot slot: fraai gegarneerd, want het oog wil ook wat!”
 
Boeiend
“Ik hou van de afwisseling van mijn werk”, vertelt Marion. “Alleen al door de seizoensproducten is geen dag hetzelfde. Verrassend en veelzijdig, daar houden we van. Ik maak graag nieuwe gerechten en ben mij nu aan het verdiepen in traiteurproducten en maaltijdcomponenten, ook dat is boeiend. En ik hou van het klantcontact. Niets is mooier dan een klant die ik met een glimlach de deur uit zie gaan.”

Springrolls met Japanse ketjap- en wasabisaus

Springrolls met Japanse ketjap- en wasabisaus

Ingrediënten

4 rijstvellen voor springrolls
100 gram Bieze Taboulé oriental  salade  (1005204 1kg)
100 gram wasabi mayonaise
100 gram wortel
100 gram komkommer
100 gram mango
100 gram avocado
100 gram rode kool
25 gram Wasabi Saus Bieze  (1009729)
25 gram Japanse Ketjapsaus Epos (08090K5.50)

Bereiding

Snijd de avocado in stukjes en de komkommer, wortel, mango en rodekool julliene. Zet een ondiepe schaal met warm water klaar. Dompel hierin een rijstvel helemaal onder en leg het op een schone snijplank. Het vel is nog wat hard, maar wordt zacht als je het belegt met de de gesneden groente en Bieze Taboulé salade. Vouw dan de onderkant van het rijstvel zo strak mogelijk over de vulling, rol een slag tot de helft, houd stevig vast en klap de zijkanten naar binnen. Rol de springroll verder op en maak de rest van de springrolls.
Serveer de Japanse Ketjapsaus en de Wasabi Saus er apart bij.
Griekse wittekoolsalade

Griekse wittekoolsalade

Ingrediënten

3 kg Griekse witte kool       (700316)
225 gr zwarte olijf schijfjes
150 gr bosui  fijn gesneden
250 gr feta blokjes
120 gr rode ui gesneden
250 gr appel (zoet) in blokjes
gehakte peterselie

Bereiding

Griekse witte kool uit laten lekken. Meng de overige ingrediënten door de Griekse witte kool. Presenteer in een mooi schaal.
Delen

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief