"WIJ MAKEN VEEL ZELF"

"WIJ MAKEN VEEL ZELF"

Keurslager Hoogland is een echte dorpsslagerij met een dorps karakter. Het is er altijd gezellig. Ambachtelijk én modern, zo typeert Guus zijn bedrijf. Van de Hollandse Akerslootste gehaktbal naar het Oosterse Kip Saigon. 

VOETBAL-BALLEN
Guus Hoogland, Keurslager in Akersloot, is de derde generatie in de slagerij. “Het was niet direct onze bedoeling om de slagerij over te nemen,” blikt hij terug, “maar soms lopen zaken anders. Mijn vrouw werkte al bij een Keurslager. Het besluit om samen de slagerij van mijn ouders over te nemen was snel gemaakt.” Het bekendst zijn ze om hun gehaktballen. “We maken ze van goede verse grondstoffen, kruiden van Epos, wat zoete ketjap… en nog iets; maar dat is het geheim van de smid,” lacht Guus. “We leveren ze voor een klein prijsje aan lokale sportkantines. Een mooie bijkomstigheid is dat mensen die ze geproefd hebben, speciaal naar onze slagerij komen voor deze ‘voetbal-ballen’. Kunnen ze ook thuis lunchen met ‘een broodje Akerslootse bal’.” 

MAKKELIJK TE MAKEN
“Bij de overname hebben we direct een verjonging van het assortiment toegepast, met lekkere vlug-klaar producten, maaltijden en soepen,” vervolgt de slager. “Ook zijn we rendabeler gaan werken en hebben we de winkel verbouwd. De worstmakerij is gebleven, want we wilden de ambachtelijke uitstraling behouden. We maken veel zelf.” Nu lopen de stoofpotjes en hachee nog goed, maar vanaf maart pakt Guus de voorjaars- en zomerrecepten weer op. “Jos Niesten, onze rayonmanager bij Epos, heeft altijd goede ideeën.

"WE MAKEN VEEL ZELF"
Ook nu weer, met de recepten voor Kip Saigon en Chinees Smoorvlees. Die gerechten zijn heel smakelijk, en voor ons makkelijk te maken. Maar dat geldt eigenlijk voor alle Epos-recepten. We garen de verschillende ingrediënten sous-vide voor, zodat we altijd voorraad hebben en heel snel kunnen bijmaken als de vraag groot is.” “Wat ik belangrijk vindt, is dat we onze klanten goed informeren,” besluit Guus. “Over de herkomst van het vlees, en over de bereiding bijvoorbeeld. Ik wil dat de klant de winkel verlaat met een goed gevoel, dat hij weet: ‘die slager en zijn team hebben er verstand van.’

Hieronder vind je 2 heerlijke recepten van Guus Hoogland.

[UIT: Vers&Vers februari 2016 (nummer 1), Judith Witte]

Kip Saigon

Kip Saigon

Ingrediënten

1000 gram Kippendijen zonder been en vel
40 gram Fruitige Kokosmix (02123K)
600 gram Maaltijdsaus Saigon (07138K)
750 gram Sperzieboontjes
250 gram Cashewnoten
Grillolie Galanga (07055K)

Bereiding

Meng de kipfilet met de Fruitige Kokosmix en gaar het geheel in de steamer op 150⁰C tot een kerntemperatuur van 72⁰C. Blancheer de sperzieboontjes of roerbak deze met de Grillolie Galanga en laat goed afkoelen. Meng vervolgens het kippenvlees, de groente en de Maaltijdsaus Saigon met elkaar. Presenteer het gerecht met de cashewnoten. Lekker met rijst, nasi of noedels.
Chinees Smoorvlees

Chinees Smoorvlees

Ingrediënten

Snijd de runderstoofvlees in blokjes of als lapjes en meng met de Colorozozout, de Chinese Roaststeak en de Perfecto. Wel het geheel vacuüm op 85⁰C in circa 10-12 uur. Snijd de paprika in stukjes en blancheer deze en de sperziebonen. Meng vervolgens met de Grillolie Galanga. Meng het vlees, de groente en de Maaltijdsaus Hoisin met elkaar. Garneer met geblancheerde taugé.

Bereiding

1000 gram Runderstoofvlees
5 gram Colorozozout (04073K)
30 gram Chinese Roaststeak (01066K)
30 gram Perfecto (04336K)
300 gram Gele en rode paprika stukjes
300 gram Sperzieboontjes
Grillolie Galanga (07055K)
Maaltijdsaus Hoisin (08968K)
Taugé Lekker met tagliatella of mie.
Delen

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief