‘Je moet durven. En doen!’

‘Je moet durven. En doen!’

In het centrum van het Friese dorp Akkrum, nabij jachthavens, campings en vakantieparken, vind je Keursslagerij Spijkerman van de broers Daan en Henk. “Onze klanten komen uit alle windstreken. Wij kiezen daarom voor smaken die voor iedereen toegankelijk zijn.”

“Voor veel mensen begint hun vakantie thuis achter de computer,” vertelt Daan. “Mensen regelen dan ook vast hun gourmet of barbecue voor als ze hier op hun vakantiebestemming zijn. Daarom zijn wij online goed bereikbaar.” In het zomerseizoen is het flink aanpakken, maar Daan benadrukt dat hij dat niet alleen doet. “Wij doen het sámen, met een team van 18 medewerkers. Je hoort wel; de slager moet achter het hakblok vandaan, maar ik vind de gezichten van het personeel minstens zoveel waard als mijn hoofd. Klanten zien hier een fijn team aan het werk.”

Zelf op vakantie in Italië en Spanje zag Henk in de slagerijen mooie rauwe hammen in het zicht hangen, en was verkocht. “Waarom zou dat hier niet kunnen? Je moet het alleen durven, en doen! Onze rauwe hammen krijgen 14 tot 18 maanden tijd om te rijpen. Dit zijn producten waar mensen speciaal voor terugkomen.”
 
Wie ook geregeld terugkomt, is Severien Reinders, rayonmanager van Epos. Daan: “Onze opa werkte al met Epos, maar merkentrouw is niet onze belangrijkste reden. Producten moeten goed zijn, anders gebruik ik het niet. Severien weet dat. Zij neemt altijd producten mee die echt iets toevoegen aan ons assortiment. Wij zijn vooral fan van de marinades en de sauzen van Epos, zoals de venkelmarinade. Ik hou van de smaak van venkel, die mooi combineert met varkensvlees. Wij kiezen in dit recept bewust voor vlees van het Livar-varken. Ook dát is een product waar wij als ambachtelijk slagerij - met oog voor verantwoord vlees - volledig achter staan.”

[UIT: Vers-inspiratie augustus 2018, tekst Judith Witte, fotografie Anne van der Woude]

Spijkerman’s filet-pakketjes met venkel

Spijkerman’s filet-pakketjes met venkel

Ingrediënten

1000 gram Varkensfilet (livar filet met een randje vet)
80 gram     Bistro Kruidenolie Venkel-tijm (07247)
200 gram   Roomkaas
300 gram   Venkelworst

Bereiding

Snijdt de livar filet in lapjes, vervolgens de lapjes insnijden. Marineer met de Bistro Kruidenolie Venkel-tijm. Vul de filetlapjes met lange plakken gesneden venkelworst en roomkaas. Vouw ze dicht en zet ze vast met een prikker. Omwikkel de pakketjes met een lange plak venkelworst. Garneer deze vervolgens met een toefje roomkaas uit een spuitzak en bestrooi eventueel met fijn gesneden venkel ter decoratie.

Uit de oven zijn deze pakketjes het lekkerst. Verwarm de oven op circa 160 graden en gaar de venkelpakketjes gedurende 25 tot 30 minuten.
Delen

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief