‘WE HOUDEN VAN PITTIG EN GEKRUID’

‘WE HOUDEN VAN PITTIG EN GEKRUID’

Epos en de ondernemer: een idee van twee

In de eigen rokerij en worstmakerij in Winsum maken keurslager Henk Kamps en chef-slager Tim Spijk worsten, vleeswaren, hammen en de lekkerste vlug-klaar producten.  “Het liefst wat pittig en kruidig; daar houden Groningers van.”

Tim Spijk is chefslager bij Keurslager Henk Kamps. De jonge slager werkt er al 17 jaar. “Ik kwam binnen als 15-jarige, voor een stage van de detailhandelsschool. In de worstmakerij stond ik op dag één al worst te knopen. ‘Dat heb je goed in de vingers!’ vond Henk. Mijn vader is chef-kok, ik wilde altijd al met eten bezig zijn. Door deze stage wist ik wat ik wilde en stapte over naar de slagersvakschool. Nog steeds ga ik elke dag met plezier naar mijn werk. Het uitsnijden van een varken, het afwegen van de kruiden en specerijen en andere grondstoffen, en daar vervolgens mooie worsten van maken die ik zélf aan de klant kan verkopen; dat is toch geweldig!”
 
“Onze varkens en runderen komen uit de regio,” vervolgt Tim. “We kennen de boeren en hebben korte lijnen naar het slachthuis. Als de klant iets specifieks wil, een longhaas of bavette, dan zorgen we daarvoor. We verkopen nooit ‘nee’. Pekelen doen ze zelf, bewust met het kaliumzout One Grain. Onze klanten hebben daar baat bij.”
 
“Groningers hebben sterke magen. We houden van pittig en gekruid. We kiezen voor onze smaakmakers bewust voor Epos. Vanwege het brede assortiment, maar ook omdat ze meer voor je doen dan alleen kruiden leveren. Onze rayonmanager Severien Reinders komt regelmatig langs: met nieuwe producten, recepturen en tips hoe we met eenzelfde kruidenmix, -olie of marinade verschillende producten kunnen maken.
 
Een echt zomers product is de kipvlinder met kruidenolie Mumbai die we samen hebben bedacht. Laatst vroeg een klant: Hoe smaakt dat dan? Ik wilde het haar laten proeven, maar waarschuwde dat er al wel klanten door in het ziekenhuis waren beland. ‘Hoezo dan?’, vroeg ze geschrokken. ‘Ze zijn zó lekker; ze aten hun vingers erbij op’, antwoordde ik. Het is leuk om klanten aan het lachen te maken. Ook daarom hou ik van dit werk.”  

Kip Vlinder

Kip Vlinder

Ingrediënten

  • 6 stuks                   Kipfilet
  • 3 stuks                   Lente ui
  • 12 plakken             Rookspek
  • 150 gram               Bistro Kruidenolie Mumbai (07225K)
  • 6 stuks                   Prikkers

Bereiding

Maak de kipfilet schoon, verwijder het haasje (deze heb je niet nodig) en snijd hem open als een boekje. Leg 2 plakken rookspek half over elkaar in de lengte. Leg de kipfilet hierop en smeer hem in met de Bistro Kruidenolie Mumbai. Leg daarop nog 2 stukjes lente-ui. Rol dit geheel samen op en zet de onderkant vast met een prikker. Smeer de buitenkant ook in met de Bistro Kruidenolie Mumbai.
 
Consument: Bak de Kip Vlinder in de koekenpan aan beide kanten gedurende 6 minuten per kant gaar.
 
Tip: Lekker te combineren met gebakken aardappelen en groente
Kofta Burger

Kofta Burger

Ingrediënten

  • 1000 gram    Rundergehakt
  •    90 gram     Chapli Kebabgekruid (02465K)
  •  200 gram     Gebakken uitjes       (06086K)
  •    50 gram     Hamburger hotsaus  (08071K)

Bereiding

Meng de kruiden en saus met het gehakt en maak er burgers van. Rol de burgers daarna met de randen door de gebakken uitjes. De consument bakt de burgers thuis in de koekenpan in ongeveer 10 minuten gaar.
 
Tip: Lekker tussen een broodje
Delen

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief