'EN Óf WIJ WORST LUSTEN!'

De broers Gerben en Eric Pennings zijn eigenaar van Slagerij Pennings in Nijverdal. Ze doen zoveel mogelijk zelf, puur en eerlijk. Wie hier binnenstapt proeft ambachtelijkheid en maakt kennis met een verfrissende Overijsselse nuchterheid.

“We zijn een ambachtelijke slagerij, ‘van de oude stempel’ zoals dat heet”, vertelt Gerben. “We slachten op onze eigen locatie, gemiddeld drie à vier koeien per week. In de worstmakerij, zouterij en rokerij produceren we van alles volgens eigen recept. We maken ongeveer 500 kilo worst in de week: verse worst en rookworst natuurlijk, maar ook andere soorten zoals droge worst met kruidnagel. Dat is echt onze specialiteit.”
“Verder verkopen wij veel hele delen vlees. Dat is onze kracht”, vult Eric aan.  Wat de klant vraagt kunnen wij leveren; of het nu voor één persoon is of voor 20 personen. “Klanten komen van heinde en verre, met koelboxen, speciaal daarvoor naar onze winkel. We merken dat veel mensen bewuster omgaan met hun voeding. Daarbij past een goed en eerlijk stuk vlees waarvan de herkomst bekend is. En als ze onze prijzen vergelijken met de supermarkt, komen ze erachter dat het best heel erg meevalt.”
 
Taakverdeling
Gerben is verantwoordelijk voor het slachtgedeelte en de worstmakerij, Eric staat vooral in de winkel. “We hebben onze eigen taken”, zegt Eric, “dat houdt het lekker duidelijk. Als iedereen zich met elkaar gaat bemoeien, gaat ’t niet goed. Overleggen doen we tussen neus en lippen door, wanneer dat nodig is. En is er ’s avonds nog iets belangrijks? Nou, dan bellen we elkaar even.” Ze zorgen er wel voor dat vrijdag alle voorraad weer bijgemaakt en op orde is, want dan beginnen de twee drukste dagen van de week. “Dan staan we met al ons personeel in de winkel voor de verkoop.” Totaal met ca 7 man.
 
Familiebedrijf
Gerben en Eric namen het bedrijf een paar jaar geleden over van hun vader, die het lang geleden weer van zíjn vader overnam. “Wij zijn er gewoon ingerold”, vertelt Eric. “We woonden met het gezin boven de winkel: dan krijg je het slagersvak met de paplepel ingegoten. Bij ónze kinderen ligt dat nu anders. We wonen allebei niet direct bij de slagerij. Bovendien zijn het andere tijden. Zij moeten zelf weten wat ze gaan doen.”
 
Heerlijke marinades
‘Wat goed is moet je behouden’; die visie kenmerkt Slagerij Pennings. De broers nemen al jarenlang hun vee af van twee boeren uit de buurt. “Zij weten precies wat we willen en welke kwaliteit het vlees moet hebben, niet te vet en niet te mager”, zegt Gerben. Dat ze de kruiden en specerijen gebruiken van Epos is voor de broers vanuit die ondernemersvisie niet meer dan logisch. “Dat is van oudsher al zo”, zegt Eric. “Het bevalt nog steeds prima. De producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding, de smaken zijn lekker, dus er is geen enkele reden om het anders te doen.” Dat betekent niet dat ze niet blijven vernieuwen. Ook dát is voor Pennings een goede reden om bij Epos te blijven. “Het is prettig dat de rayonmanager zo nu en dan langskomt”, zegt Eric. “Tom Rikkerink, rayonmanager van Oost Nederland, is nieuw en enthousiast. Hij heeft goede ideeën. Zo maakte hij bij ons de ‘Mumbai Sausage’. Die gaan als warme broodjes over de toonbank!
 
 

Mumbai Sausage

Mumbai Sausage

Ingrediënten

100 gram varkenssaucijs
20 gram Bistro Kruidenolie Mumbai (07225K)
2 lange plakken ontbijtspek

Bereiding

Leg 2 plakjes ontbijtspek op het werkblad en rol de gehele saucijs erin. Marineer met de Mumbai marinade.

Bereidingsadvies: Neem een braadpan en doe hier braadboter in. Zet het vuur hoog en wacht totdat de boter bruin wordt. Bak de saucijzen aan beide kanten bruin. Zet het vuur lager en braad de saucijzen nog zo'n 8 minuten.
Filet Hawaii

Filet Hawaii

Ingrediënten

1000 gram varkensfilet in lapjes
80 gram Bistro Kruidenolie Bordeaux (07083K)
10 plakjes salami gesneden
Schijven ananas
Geraspte kaas
Satéprikkers

Bereiding

Dep de ananas goed droog met een stukje keukenpapier. Steek het filetlapje in met een mes en vul deze met een plakje salami, halve ananasschijf en wat geraspte kaas. Zet het geheel vast met een prikker. Marineer het filetlapje met de Bistro Kruidenolie Bordeaux.
Delen

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief