'DEZE VARIANT GAAT ALS EEN SPEER!'

'DEZE VARIANT GAAT ALS EEN SPEER!'

Gérard Peters is een echte vleesspecialist. “We hebben wel wat maaltijden, maar dat is meer een aanvulling op het vlees, zowel vers als kant-en-klaar: hachee, gegrilde kippenbouten, hammetjes. En altijd natuurlijk volop spareribs.”

Keurslagerij Gérard Peters zit in een modern en attractief overdekt winkelcentrum in Oss. Bezoekers kunnen er gratis parkeren. “Een toplocatie”, vindt slager en eigenaar Gérard. “Heel de omtrek komt hier boodschappen doen.”
 
Hij vindt het leuk om lekkere vleesproducten te maken en houdt van het klantcontact. “We staan al 28 jaar dicht bij de klant, maar na de verbouwing nóg dichter”, vertelt hij. “Voorheen werd alles achterin bereid en afgebakken. Dat is nu naar voren gehaald. Zo is er meer beleving en er valt altijd wat te ruiken, zien en proeven. Eens per twee weken proberen we een demo te houden waarin we wat nieuws presenteren of een aanbieding onder de aandacht brengen.” Deze demo’s vinden geregeld plaats in samenwerking met Epos. “Onlangs draaide Ralf Lemmerling, onze rayonmanager van Epos, een succesvolle demo met spareribs. We verkopen ze het hele jaar door en in meerdere smaken, maar nu kwam hij met een nieuwe, Oosterse variant. In de kruiding zit een ondertoon van kaneel die het vlees een zachte zomerse smaak geeft. Iedereen die kwam proeven was razend enthousiast. Deze variant gaat als een speer!”
 
Proeven en testen
Gérard Peters: “Vaak maken we een product in meerdere varianten. We pikken er de lekkerste uit en testen deze onder het personeel. Zij proeven blind én individueel, zodat niemand elkaar kan beïnvloeden bij het invullen van de beoordelingslijst. Op basis daarvan passen we soms nog wat aan. Daarna geven we enkele vaste klanten een pakketje mee met twee ‘smaken’ gemarkeerd met een A en een B. Het kan gaan om verschil in kruiding, of bijvoorbeeld een ander bindmiddel. Ik vraag ze om feedback: welke vindt u lekkerder, welke bite is beter? Klanten vinden dat leuk en nemen de opdracht serieus. Ze zijn er trots dat wij ze als tester vragen.” 
 
Gérard is het liefst in zijn winkel, maar ook graag op pad: om inspiratie op te doen. “Praten met andere slagers met dezelfde passie; wat is er nou mooier?”, lacht hij. “Ik word altijd warm ontvangen: ze weten dat ik niet alleen kom nemen, maar graag kennis deel. Net was hier een collega die gaat verbouwen, we hebben er uitgebreid over gepraat. Zo help je elkaar.”

Nieuw: Salsa Picante
Rayonmanager Ralf Lemmerling is een groot liefhebber van hete saus. “Ik vond het een gemis dat er bij de slagers in Nederland geen pittige sausjes voor de BBQ te krijgen zijn. Samen met onze productontwikkelaars heb ik daarom een nieuwe saus ontwikkeld: licht pikant, op basis van tomaten en ananas, met stukjes jalapeno en paprika. Heerlijk bij de grote stukken vlees, een broodje hamburger, bij alles eigenlijk. Verslavend lekker!”

Oosterse spareribs

Oosterse spareribs

Ingrediënten

  • 10      kg      spareribs
  • 800     gr       water
  • 500     gr       Five Spices (70059)
  • 80      gr       Tumblinmix (04918)
  • 60      gr       Chinese Roaststeakgekruid (01066)
  • 35      gr       kleurzout
  • Peking Saus (80050)
  

Bereiding

Trek de buikvliezen van de spareribs. Vermeng de overige ingrediënten en zorg dat alles goed oplost in het water. Voeg spareribs en marinade samen in de tumbler en laat onder vacuüm draaien totdat alles is opgenomen. Laat de spareribs minimaal 1 dag staan, zodat het kleurzout in het vlees kan trekken. Gaar daarna de spareribs in een combisteamer: eerst een half uur koken op 100°C met 100% vocht, daarna ongeveer 45 minuten afbakken op 120°C tot de gewenste kleur en gaarheid. Daarna aan beide zijden aflakken met Pekingsaus.
 
Consument: verwarm de spareribs in de magnetron (3 minuten op 800 watt in een magnetronzak), in een voorverwarmde oven (12 minuten op 160°C) of op de BBQ/ grill onder continue draaien. TIP: heerlijk met frietjes en een frisse rauwkostsalade.
Delen

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief