VIS VAN DE MAAND: Kabeljauw

VIS VAN DE MAAND: Kabeljauw

De kabeljauw staat in november extra in de schijnwerpers. Misschien is dit wel het meest veelzijdige stukje vis: pocheren, wokken, bakken, frituren (lekkerbekje), het kan allemaal!

De kabeljauw kan maar liefst 150 centimeter lang worden, maar de gemiddelde lengte van de vis is zo'n 80-90 cm.
De volwassen vis heeft een olijfgroene en bruingevlekte rug, een witte buik en een lange kindraad.

De kabeljauw wordt ook wel vergeleken met het varken, met name omdat de vis écht helemaal verwerkt kan worden.
Zo worden de tongetjes bijvoorbeeld gezien als een ware lekkernij. Deze worden dan gefrituurt waardoor er een korst ontstaat met een heel zachte vulling die echt in je mond smelt. De koppen van de kabeljauw worden gespiest en in de openlucht gedroogd. Vervolgens worden ze naar de Afrikaanse westkust verscheept, waar ze een rijke bron van proteïne vormen. De eitjes vormen de basis voor een pasta die vergeleken kan worden met een Griekse tarama, een soort salade/spread van gemalen kuit. Uit de lever wordt levertraan gewonnen. En zelfs de ingewanden worden verwerkt tot voedsel voor pelsdieren of tot meststof.

En natuurlijk zijn er volop mogelijkheden met het 'vlees' van de kabeljauw. Met recht het meest veelzijdig stukje vis: pocheren, wokken, bakken, frituren (lekkerbekje), het kan allemaal!
Zo hebben wij bijvoorbeeld een gepocheerde kabeljauw in Kaasroomsaus uit de oven. Of een lekkere maaltijd met kabeljauw, gekruide rijst en een heerlijke India Maaltijdsaus. En voor wie niet kan kiezen tussen twee marinades, hebben we een lekkere tweeling kabeljauw.

Bekijk de recepten & laat u inspireren! Eetsmakelijk!
 

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

Lees ook
VAS beurs 2019

VAS beurs 2019

De Verenigde Amsterdamse Slagersorganisatie (VAS) organiseert een inspirerend slagersevenement. Het thema is 'vlees is een geschenk'. Bij Epos gaat het om meer dan smaak alleen. De mensen die bij Epos werken, weten hoe vlees het beste tot zijn recht komt en hoe je vlees nog extra kunt laten smaken door te combineren met kruidenmixen, marinades of sauzen. 

Verrassende Visrecepten

Verrassende Visrecepten

Op de Visbeurs in Bunschoten-Spakenburg heeft Epos een speciaal visreceptboekje uitgegeven. Dit boekje bevat 11 Visrecepten die door onze visspecialist Pascalle Veerman zijn bedacht.

Toon alle artikelen

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief