VIS VAN DE MAAND: Haring

VIS VAN DE MAAND: Haring

De maand juni staat in het teken van de Haring. De officiële start van het nieuwe haringseizoen is vanaf woensdag 14 juni, dan mag de ‘Hollandse Nieuwe’ verkocht worden in Nederland en Duitsland.

Een dag eerder vindt de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen plaats, dit jaar voor Stichting Het Vergeten Kind. Dit goede doel zal van de opbrengst binnen diverse opvanglocaties een keuken plaatsen en kookworkshops aanbieden voor jongeren. 

Haringen komen voor in grote scholen van soms miljoenen dieren. Aan dit laatste danken zij ook hun naam; haring werd in Oudnederlands als 'heering' geschreven. Het woord is afgeleid van 'heer' in de betekenis van legerschare. Het is dus een vis die in grote scholen als een 'heer' door het water trekt.

Natuurlijk is deze vissoort heerlijk uit het vuistje. Het zogenoemde, haringhappen is het nuttigen van een of meer haringen uit de hand. Hierbij wordt een haring "gedoopt" in fijngesneden uienstukjes en vastgehouden aan de staart. Vervolgens eet men de haring op, te beginnen aan de kant waar de haringkop gezeten heeft.

Maar ook in salades is deze vissoort zeer goed te verwerken, bijvoorbeeld:
- Haringsalade met frisse appel, augurk en uitjes,
- Haringsalade met spekjes en dillesaus
- Haringsalade met ei, rode ui en ravigotsaus en 
- Haringsalade met rode bieten en zilveruitjes.

Ook heel verrassend is de gevulde wrap met zure haring en cherrytomaatjes.

Dat belooft een mooi seizoen te worden, eetsmakelijk!
 
Delen
Meer nieuws

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

Nieuw: TokTok Saus

Nieuw: TokTok Saus

Proef nu onze nieuwe pittige saus, TokTok!

Nieuw: Mix voor salade

Nieuw: Mix voor salade

Epos introduceert een nieuwe smaak kruidenmix binnen het assortiment van Simply Spices. 

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief