Onze geschiedenis

Het verhaal van smaakmakers in Nederland gaat al jaren terug. Ons verhaal al meer dan 60 jaar, het begon in 1952 bij de familie Slotemaker... Iedere dag streven we ernaar de geschiedenis voort te zetten.

1952

Het begon allemaal in 1952, toen vader Slotemaker een oude bollenschuur op de Boeweg in Beverwijk, omzette in een kruidenbedrijf. Zijn interesse voor kruiden kwam voort uit het feit dat vader Slotemaker altijd in een slagerij had gewerkt.

eerlijke
producten
onder
slagers

Het nieuwe bedrijf noemde hij Epos, eerlijke producten onder slagers. Met de stationwagen van vader zou het beperkte assortiment, bestaande uit vooral enkelvoudige producten zoals peper en nootmuskaat en enkele mixen, rondgebracht worden. Zijn oudcollega slagers waren zijn eerste doelgroep.

In 1960 breidde de klantengroep zich uit naar de vleesverwerkende bedrijven. Deze koppeling van ambacht naar industrie gaf Epos een fundering voor een stabiel bedrijf. De afzet van Epos groeide en groeide.

Vanwege de groei was Epos genoodzaakt om in het begin van de jaren ‘70 uit te breiden. Dit gebeurde door middel van een nieuwbouwpand op het industrieterrein op de Ringvaartweg in Beverwijk. Door de uitbreiding kwamen er steeds meer klanten en vooral meer personeel bij. Dit resulteerde dan ook in de eerste echte bestelwagen met bedrukking.

Vroeger werden de gehaktzakjes niet machinaal gevuld, maar door een dame die met een theelepeltje en nietmachine te werk ging.
Uiteindelijk werd er een vulmachine aangeschaft en ging ook het mengen van de kruiden machinaal.

Met de komst van de machines, kon ook de productie van de sauzen beginnen. De eerste sauzen die Epos op de markt zette waren de knoflooksaus en de filet amercainsaus. Deze sauzen zijn tot op de dag van vandaag de toppers van het assortiment.

Later kwamen ook steeds meer mixen in het assortiment zoals worstkruiden en kant en klare hamburger mixen.

Tussen 1980 en 1990 werd de fabriek wederom verder uitgebreid en de vijf gebroeders Slotemaker namen Epos over. Met de vijf gebroeders Slotemaker aan het roer werd er besloten om meer deel te gaan nemen aan beurzen waaronder de eerste Slavakto.

Met weer meer personeel in de mix ging Epos meer specialiseren. Epos werd steeds meer bekend om zijn gevulde stokbroden, pizza’s, tortilla’s, Griekse gyros en het naar de Nederlandse industrie halen van de shoarma.

In 2000 smolt Epos samen met Unispec, een bedrijf wat deel uit maakte van de Bieze Food Group.

In 2002 besluit ook Epos om het Noord-Hollandse Beverwijk te verlaten voor het Gelderlandse Nijkerk. Eenmaal in Nijkerk voegen ook de bedijven Dijkstra en Coppens zich bij Epos.

Samen onder de naam bedacht door Slotemaker senior is rond 2010 de fabriek opnieuw gebouwd tot wat het nu is.

In 2011 opende Epos als eerste in Europa een highcare allergeenvrije fabriek. Onder de naam Dutch Spices produceren zij kruiden(mixen), sauzen en marinades die vrij zijn van 14 declarabele allergenen en 10 aanvullende allergenen volgens de LeDa-lijst. Daarnaast is Dutch Spices nog steeds de enige producent die ook kruisbesmetting voorkomt door totale ketenbeheersing.

www.dutchspices.nl

In 2013 ontwikkelde Epos/Dutch Spices het consumentenmerk Simply Spices. Via de webshop www.simplyspices.nl kan iedereen genieten van de smaakvolle kruidenmixen in het E-nummervrije en allergeenvrije assortiment.

Jos Slotemaker, die vanaf het begin alles heeft zien gebeuren, ziet veel verschillen met toen en nu. ‘’Maar de veranderingen zijn goed”, zegt Jos, onderdeel van de ‘Slotemaker Five’. ‘’We zijn nu meer aan regels gebonden in vergelijking tot vroeger maar er hangen dan ook hogere eisen aan voeding. We moeten denken in de tijd waar in we leven en ik denk dat we dat goed doen.’’ Jos ziet meer uitbreiding in de toekomst. ‘’We zullen vernieuwend blijven, hoogstaande producten blijven produceren en goede concepten blijven bedenken. Dat verandert nooit.”

www.simplyspices.nl

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief