De geschiedenis van Epos
Het verhaal van de smaakmakers van Nederland begon jaren geleden bij de familie Slotemaker in Beverwijk. En nog elke dag doen wij met veel liefde en plezier ons best om de mooie geschiedenis van Epos voort te zetten.
1952
Het begint allemaal in 1952, als vader Slotemaker een oude bollenschuur op de Boeweg in Beverwijk ombouwt tot kruidenbedrijf. Zijn interesse voor kruiden werd gewekt in de tijd dat hij bij een slagerij werkte.
Hij noemt zijn nieuwe bedrijf Epos, wat staat voor Eerlijke Producten Onder Slagers. Met zijn stationwagen brengt vader het beperkte assortiment rond, dat vooral bestaat uit enkelvoudige producten zoals peper en nootmuskaat, en enkele mixen. De eerste doelgroep bestaat uit zijn voormalige collega-slagers.
1960
In 1960 breidt de klantengroep zich uit naar vleesverwerkende bedrijven. De koppeling van ambacht naar industrie geeft Epos de fundering voor een stabiel bedrijf. De afzet van Epos groeit en groeit.
1970
Door de sterke groei moet Epos begin jaren zeventig uitbreiden. Het bedrijf verhuist naar een nieuwbouwpand op het industrieterrein aan de Ringvaartweg in Beverwijk. De uitbreiding zorgt voor steeds meer klanten en vooral voor meer personeel. Dit resulteert in de eerste echte bestelwagen met bedrukking.
Vroeger werden de gehaktzakjes door een dame gevuld met een theelepeltje en een nietmachine. In de jaren zeventig komt er een vulmachine, en ook het mengen van de kruiden gaat voortaan machinaal. Met de komst van de machines start tevens de productie van de sauzen. Als eerste zet Epos de knoflooksaus en de filet-americainsaus op de markt, tot op de dag van vandaag de toppers van ons assortiment. Het assortiment groeit verder met de worstkruiden, kant-en-klare hamburgermixen en andere mixen.
1980 - 1990
Tussen 1980 en 1990 breidt de Epos-fabriek opnieuw uit en nemen de vijf zoons van vader Slotemaker het bedrijf over. De vijf gebroeders besluiten om vaker deel te nemen aan beurzen, waaronder de eerste Slavakto, de Slagersvaktentoonstelling. Het personeelsbestand groeit en Epos gaat zich meer specialiseren. Met het toevoegen van gevulde stokbroden, pizza’s, tortilla’s, Griekse gyros en het naar de Nederlandse markt halen van shoarma wordt de merknaam Epos steeds bekender.
2000
In het jaar 2000 gaat Epos samen met Unispec, een bedrijf dat op dat moment deel uitmaakt van Bieze Food Group.
2002
In 2002 besluit Epos het Noord-Hollandse Beverwijk te verruilen voor het Gelderse Nijkerk. Eenmaal in Nijkerk gevestigd, voegen ook de bedrijven Dijkstra en Coppens zich bij Epos.
2010
In 2010 is in Nijkerk de nieuwe Epos-fabriek gebouwd, nog steeds met de naam die al in 1952 door Slotemaker senior werd bedacht.
2011
In 2011 opent Epos als eerste voedselproducent in Europa een ‘highcare’ allergeenvrije fabriek. Onder de naam Dutch Spices worden hier kruiden(mixen), sauzen en marinades geproduceerd die vrij zijn van de veertien declarabele allergenen. Dutch Spices is bovendien de enige producent die door een totale ketenbeheersing kruisbesmetting voorkomt (en nog steeds!).
2013
In 2013 ontwikkelt Epos/Dutch Spices het consumentenmerk Simply Spices. Nu kan iedereen genieten van smaakvolle, E-nummervrije en allergeenvrije kruidenmixen.
2015
In 2015 neemt Epos het Wijchense bedrijf Extract over. Dit vergroot onze productiecapaciteit voor het afvullen en produceren van (koel)verse, eerlijke smaakmakers. Er komt een breed assortiment aan koelverse pesto’s, tapenades en sauzen bij.
2022
Epos bestaat zeventig jaar. Op zondag 18 september wordt dit in Nijkerk samen met alle klanten en partners groots gevierd met een VERS! Festival. Onder het thema ‘All Year BBQ’ kunnen de gasten van Epos tijdens dit geslaagde jubileumfeest volop proeven, ontmoeten en vooral lekker genieten.
2023
In 2023 krijgt ons allergeenveilige merk Dutch Spices een nieuw jasje. Leidend bij deze ‘rebranding’ is de missie ‘Freedom of taste’. Oftewel: iedereen moet veilig kunnen genieten van lekker eten, of je nu vegetariër of veganist bent, eet volgens de halalrichtlijnen of een voedselallergie hebt.