VIS VAN DE MAAND: Haring

VIS VAN DE MAAND: Haring

De maand juni staat in het teken van de Haring. De officiële start van het nieuwe haringseizoen is vanaf woensdag 14 juni, dan mag de ‘Hollandse Nieuwe’ verkocht worden in Nederland en Duitsland.

Een dag eerder vindt de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen plaats, dit jaar voor Stichting Het Vergeten Kind. Dit goede doel zal van de opbrengst binnen diverse opvanglocaties een keuken plaatsen en kookworkshops aanbieden voor jongeren. 

Haringen komen voor in grote scholen van soms miljoenen dieren. Aan dit laatste danken zij ook hun naam; haring werd in Oudnederlands als 'heering' geschreven. Het woord is afgeleid van 'heer' in de betekenis van legerschare. Het is dus een vis die in grote scholen als een 'heer' door het water trekt.

Natuurlijk is deze vissoort heerlijk uit het vuistje. Het zogenoemde, haringhappen is het nuttigen van een of meer haringen uit de hand. Hierbij wordt een haring "gedoopt" in fijngesneden uienstukjes en vastgehouden aan de staart. Vervolgens eet men de haring op, te beginnen aan de kant waar de haringkop gezeten heeft.

Maar ook in salades is deze vissoort zeer goed te verwerken, bijvoorbeeld:
- Haringsalade met frisse appel, augurk en uitjes,
- Haringsalade met spekjes en dillesaus
- Haringsalade met ei, rode ui en ravigotsaus en 
- Haringsalade met rode bieten en zilveruitjes.

Ook heel verrassend is de gevulde wrap met zure haring en cherrytomaatjes.

Dat belooft een mooi seizoen te worden, eetsmakelijk!
 
Meer nieuws

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

​Barbecuetrends en -tips

​Barbecuetrends en -tips

Epos geeft drie tips waarmee u als versspecialist inspeelt op actuele barbecuetrends.

Barbecuesauzen

Barbecuesauzen

De barbecuesauzen van Epos maken elk barbecue-assoriment compleet. Deze keer lichten we een aantal sauzen uit met recepten die u kunt inzetten bij de barbecue. Natuurlijk kunt u ook zelf uw favoriete recept uitzoeken. Klik dan op de saus en kies voor het tabje 'recepten'.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief